Με το… αριστερό - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Με το… αριστερό


Αποστολή στην Κομοτηνή
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η Εθνική έχασε (21-27 από την Ουγγαρία) στην έδρα της μετά από πέντε χρόνια

Ολες οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και αυτή -όπως αποδείχθηκε- που έχτισε η Εθνική από το 2003 ήταν η… ώρα της. Μετά από 14 σερί νίκες εντός έδρας σε επίσημες διοργανώσεις, η Ελλάδα ηττήθηκε από την Ουγγαρία με 27-21 μπροστά σε 2.500 κόσμο στο Πανεπιστημιακό κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής. Ετσι έκανε πρεμιέρα με το αριστερό στην προκριματική φάση του ΕURO 2010 και πλέον η υπόθεση πρόκριση από τον 4ο όμιλο (προκρίνονται στην τελική φάση οι δύο απευθείας) έγινε πολύ δύσκολη. Η Ελληνική ομάδα δεν εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα της και επέτρεψε στους Ούγγρους το… νανουριστικό παιχνίδι τους που σε υπνωτίζει με αποτέλεσμα να χάσει από νωρίς τον έλεγχο του ματς. Στο δεκάλεπτο 14-24 κρίθηκε το ματς με την Ελλάδα να μένει χωρίς γκολ και οι Μαγιάροι με σερί 5-0 να μετατρέπουν το 6-7 σε 6-12, ενώ με ένα επιμέρους σκορ 9-1, έφτασαν στο 7-16 στο 28’! Στο δεύτερο ημίχρονο παρά τη διάθεση της Εθνικής η έμπειρη Ουγγαρία έφτασε ακόμα και στο +11 (10-21), παγιώνοντας την διαφορά σε υψηλά επίπεδα μέχρι να λήξει το παιχνίδι. Πλέον το ματς με την Φινλανδία την Κυριακή εκτός έδρας για την δεύτερη αγωνιστική παίρνει χαρακτήρα τελικού, αφού η Εθνική μόνο με νίκη βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης.


ΕΛΛΑΔΑ 21
ΟΥΓΓΑΡΙΑ 27
Τα δεκάλεπτα: 3-6, 6-10, 9-16 (ημίχρονο), 10-21, 16-24, 21-27
ΕΛΛΑΔΑ (Μάντζος- Ιατρούδης): Τσιλιμπάρης, Κοτελίδας 1, Τζούφρας, Παπαδόπουλος 2, Ζαραβίνας 2, Σαμαράς 1, Μπαλωμένος 2, Δέλιος, Ριγανάς, Χαντζιάρας, Χαλκίδης 6, Σανίκης 1, Αλβανός 5, Καρυπίδης 1.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Γιάνος Χάιντου): Πουλιέζεβιτς, Ιλες 2, Κάζαρ 3, Μοσάι 1, Γκάλ 3, Ιβαντσικ Γ. 7, Ιβαντσικ Τ. 6, Πούτικς 1, Φαζέκας, Τόρο, Νάγκι 4, Χέρμπερτ, Γκρέμπεναρ, Ζουμπάι. Παρατηρητής: Ρούντιν (Ελβετία), Διαιτητές: Βοντόπιβετς- Κράσνα (Σλοβενία). Κόκκινη: 55:18 Χέρμπερτ (τρία δίλεπτα), 50:30 Ριγανάς (τρία δίλεπτα), Δίλεπτα: 6-7, Πέναλτι: 0/2-5/5.
* Εκτός 14αδας της Εθνικής έμειναν οι Κότσιφας, Βακάλης, Βουτσάς, και Τζιμούρτος, ενώ από τους Ούγγρους οι Γκουλιάς και Εκλέμοβιτς. Μάλιστα οι Μιαγιάροι άλλαξαν τελευταία στιγμή απόφαση, βάζοντας στη θέση του τελευταίου τον Γκρέμπεναρ.
* Στο άλλο ματς του ομίλου η Κροατία συνέτριψε με 39-20 τη Φινλανδία, ενώ η Σλοβακία αυτή την εβδομάδα έχει ρεπό.

ΜΑΝΤΖΟΣ
«Μονόδρομος με Φινλανδία»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Μάντζος, σχολίασε: «Σε αυτά τα ματς πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος 60 λεπτά. Χάσαμε γρήγορα τον έλεγχο του αγώνα και μάλιστα σε ένα σημείο του αγώνα ανεξήγητο και με αβίαστο τρόπο. Η νίκη στη Φινλανδία είναι μονόδρομος, όπου πρέπει να πάμε να διασκεδάσουμε τη λύπη μας. Δεν χάθηκε τίποτα, αλίμονο από την 1η αγωνιστική κρινόντουσαν τα πράγματα. Οπωσδήποτε χάσαμε σημαντικό έδαφος για την πρόκριση». Από την μεριά του ο άμεσως συνεργάτης του Παναγιώτης Ιατρούδης, συμπλήρωσε: «Οσο επικύνδηνη λέει ο Ούγγρος προπονητής πως είμαστε, τόσο ακίνδυνοι παρουσιαστήκαμε. Δεν μας λυπεί η ήττα, που είναι μέσα στο πρόγραμμα, άλλα η εμφάνιση και κυρίως που πληγώσαμε τον κόσμο που ήρθε να μας δει, άλλα και τους διοργανωτές, που είχαν μια εξαιρετική οργανωτική επιτυχία. Ξέραμε από την αρχή πως ήμασταν το αουτσάιντερ του ομίλου, όντας από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας και πως προσπαθούσαμε για την υπέρβαση».

ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΓΓΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Είναι πολύ επικύνδηνη ομάδα»

Καλύτερο ντεμπούτο στον πάγκο της ομάδας δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί ο νέος τεχνικός των Μαγιάρων Γιάνος Χάϊντου, ο οποίος σχολίασε: «Πριν το παιχνίδι φοβόμασταν την ελληνική ομάδα, άλλα ήταν πολύ καλό που δημιουργήσαμε την διαφορά στο πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη η ελληνική ομάδα ήταν πολύ πιο γρήγορη, άλλα δεν μπόρεσε να μας πλησιάσει, ωστόσο είναι μια καλή και επίκδυνη ομάδα. Προετοιμαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε την δύναμη της ελληνικής ομάδας, που είναι στα δύο ίντερ και τα δύο εξτρέμ τα οποία σκοράρουν πολλά γκολ». Το αστέρι των Ούγγρων Φέρενς Ιλες, σχολίασε: «Κάναμε πολύ καλή δουλειά στην άμυνα και ήταν το κλειδί της νίκης, έχουμε πρόβλημα επιθετικό, άλλα πιστεύω πως θα το λύσουμε σύντομα». Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ούγγροι ανακουφίστηκαν ιδιαίτερα από την νίκη, καθώς θεωρούσαν πως η έδρα της Ελλάδας ήταν πολύ ισχυρή και το ματς ήταν καθοριστικό.

ΤΕΦΑΑ
Καθοριστική συμβολή
Με δεδομένο πως η Κομοτηνή δεν είναι χαντμπολική πόλη, άλλα ούτε έχει ιδιαίτερα αθλητικά ερείσματα, πλην του ποδοσφαίρου, ότι το παιχνίδι ήταν τηλεοπτικό και ότι η ημέρα ήταν εργάσιμη, η παρουσία του κόσμου στις εξέδρες εξαρτιόταν κυρίως από την διάθεση των φοιτητών και συγκεκριμένα αυτών των ΤΕΦΑΑ, που το παιχνίδι βρισκόταν στο σπίτι τους. Αρκετοί από αυτούς ανταποκρίθηκαν και προσπάθησαν με τον τρόπο τους, αν και δεν γνώριζαν κανονισμούς χάντμπολ να βοηθήσουν. Η αλήθεια είναι πως στις τάξεις των διοργανωτών και της ΟΧΕ υπήρχε αγωνία για τον αριθμό των θεατών, διότι δεν παύει να είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο εν τέλει οι περίπου 2.500 φίλαθλοι κρίνεται ικανοποιητικός βάσει των παραπάνω παραμέτρων.
* Σπουδαία δουλειά και πολύ… τρέξιμο έριξαν οι δέκα φοιτητές των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα Χαντμπολ, οι οποίοι και ξεχώριζαν από τους υπόλοιπους, καθώς φορούσαν κόκκινα μπλουζάκια, ενώ είχαν αναρτήσει και συγκεκριμένο πανό «Ελλας μαζί σου, ειδικότητα χάντμπολ». Οι παραπάνω μαζί με κάποιους άλλους συμμαθητές τους, που φορούσαν μπλε μπλουζάκια βοηθούσαν στην περιφρούρηση και ασφάλεια του κλειστού, αφού ως γνωστών επειδή ο χώρος είναι πανεπιστημιακός απαγορεύεται η παρουσία της αστυνομίας.
* Μπορεί η Εθνική και τι ελληνικό χάντμπολ να έχασαν ένα ματς, άλλα κέρδισαν άλλα πράγματα, όπως ένα άνοιγμα σε μια περιοχή που δεν έχει ανάπτυξη στο χάντμπολ και αυτό το ματς ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για νέα ερεθίσματα.
* Αριστα πήραν οι άνθρωποι της οργανωτικής επιτροπής, καθώς όλα στη φιλοξενία, άλλα και την οργάνωση ήταν σε υψηλό επίπεδο, αποδεικνύοντας πως και δικαιούνται, άλλα και αξίζουν και στο μέλλον παρόμοιες διοργανώσεις και όλα αυτά χωρίς εμπειρία, από προηγούμενα ματς.
* Το ντεμπούτο του σε 14αδα της Εθνικής έκανε ο 21χρονος πίβοτ του Φιλίππου Βέροιας, Νίκος Τζούφρας, ενώ ο Ντίνος Χαντζιάρας ξαναβρέθηκε σε αυτή μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας. Τελευταία φορά αγωνίστηκε στο ματς Ελλάδα- Εσθονία τον Ιανουάριου του 2007 στη ΧΑΝΘ για τα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού 2008. Επίσης την πρώτη του εμφάνιση έκανε ο τεχνικός Γιώργος Βασιλειάδης στο Εθνικό τιμ, ως σκάουτινγκ της ομάδας.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΤΟΝΙΣΕ ΠΩΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΘΗ

Για δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας ματς μετά την Ισπανία, ο 31χρονος πίβοτ Γιώργος Χαλκίδης ήταν ο κορυφαίος της Ελληνικής ομαδας. Ο ίδιος σχολίασε:
«Η Ουγγαρία είναι μια από τις μεγάλες δυνάμεις στο παγκόσμιο χάντμπολ και στο παιχνίδι επικράτησε η δική της τακτική απέναντι στην δική μας. Στην ουσία χάσαμε γρήγορα τον έλεγχο του παιχνιδιού και στην συνέχεια έγινε πολύ δύσκολη η προσπάθεια μας για την ανατροπή. Τέτοιες ομάδες άλλωστε έχουν την εμπειρία να κρατούν το σκορ που θέλουν. Τα δικά μας λάθη στο α’ ημίχρονο έκριναν την εξέλιξη του αγώνα». Από την μεριά του ο Αλέξης Αλβανός, που ήταν και αυτός μαχητικός τόνισε: «Φάγαμε το εύκολο γκολ στην κόντρα, που δεν έπρεπε να γίνει. Στο β’ προσπαθήσαμε να μειώσουμε, άλλα η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη». Ο αριστερός ίντερ Γρηγόρης Σανίκης, πρόσθεσε: «Πληρώσαμε για άλλη μια φορά το κακό μας ξεκίνημα. Κάναμε πολλά τεχνικά λάθη, τα οποία τιμωρούνται άμεσα από τέτοιου είδους ομάδες. Όταν η διαφορά ανοίγει τόσο πολύ σε αυτό το επίπεδο, είναι αν όχι αδύνατο πολύ δύσκολο να ανατραπεί ματς».

No comments