Μνεία για την αλληλεγγύη. Αναζητείται μνεία για την χειροσφαίριση... - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Μνεία για την αλληλεγγύη. Αναζητείται μνεία για την χειροσφαίριση...

Ιδιαίτερη μνεία του ελληνικού χάντμπολ για τις δράσεις και την φιλοσοφία του μέσα από το πρόγραμμα BE ACTIVE στην ειδική έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η πρώτη παρουσία του BE ACTIVE (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού) στην Ελλάδα στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, αφού η χώρα μας ανταποκρίθηκε επάξια και ήταν μέσα στις πρώτες σε αξιολόγηση, όσον αφορά τις δράσεις και την φιλοσοφία της. Σε όλη την Ευρώπη έγιναν 7.000 δράσεις από 28 χώρες. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 165 δράσεις από 17 αθλήματα, σε 80 πόλεις με 34.000 συμμετέχοντες, 26 Ομοσπονδίες, Σωματεία και Φορείς, ενώ σε 150.000 υπολογίζονται οι θεατές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα.

Πρωτοπόρος στο πρόγραμμα ήταν η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος, η οποία πραγματοποίησε 5 μεγάλες δράσεις σε Άνοιξη (27/9), Νέα Ιωνία (13/9), Θεσσαλονίκη (12/9), Βέροια (12/9), Δράμα (21-27/9), ενώ μαζί με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διοργάνωσαν την κεντρική εκδήλωση που έκλεισε το πρόγραμμα στην Ελλάδα στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ.

Την σέντρα ο κ. Κοντονής, έπαιξε χάντμπολ ο κ. Συναδινός

Στην ειδική έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το BE ACTIVE του 2015, κάθε χώρα έχει και την δική της σελίδα. Στο ελληνικό πρόγραμμα επιλέχθηκε το χάντμπολ για να προβάλει τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας.
Μάλιστα στην σελίδα διακρίνονται ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ.

Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στα παιδιά και τον συνάνθρωπο και συμμετείχαν οι οργανισμοί «Κιβωτός του Κόσμου» και «Το χαμόγελο του Παιδιού». Παράλληλα έγινε συλλογή τροφίμων και φαρμάκων για τους πρόσφυγες από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Εργαζομένων ΓΓΑ, ενώ η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» μαγείρεψε για όλους τους παρευρισκόμενους. Βροντερό «παρών» έδωσαν τα Σωματεία της ΕΣΧΑ με τα τμήματα Παμπαίδων και Παγκορασίδων. Συνολικά στην εκδήλωση μαζί με τους νεαρούς αθλητές, τους γονείς, τους προπονητές και τους παλαιμάχους συμμετείχαν 500 και πλέον άνθρωποι.

Ο κ. Κοντονής έκανε τη σέντρα στον αγώνα των παιδιών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την «Κιβωτό του κόσμου», ενώ στον ξεχωριστό αγώνα χάντμπολ αγάπης και αλληλεγγύης πήρε μέρος ο κ. Συναδινός μαζί με προπονητές, διεθνείς αθλητές, όπως Λαμπρίνα Τσάκαλου, ο τερματοφύλακας Τάσος Τσακνής και παλαίμαχοι αθλητές του χάντμπολ.

«ΒΕ ACTIVE BUT NOT ONLY FOR YOURSELF. BE ACTIVE FOR THE OTHERS»
Η ΟΧΕ πήρε τα εύσημα όχι μόνο για τις δράσεις της, αλλά και για την εν γένει φιλοσοφία της πάνω στο πρόγραμμα το οποίο και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κάτι το οποίο αναφέρεται στη σελίδα της ειδικής έκδοσης. Είχε κεντρικό μότο το «BE ACTIVE, BE HUMAN, BE HANDBALL», ενώ έκανε διαστολή του προγράμματος, δίνοντας του κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα, μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία και την κοινωνική κουζίνα.
Έτσι δημιούργησε ένα νέο μότο το: «ΒΕ ACTIVE BUT NOT ONLY FOR YOURSELF. BE ACTIVE FOR THE OTHERS. Γίνε ενεργός όχι μόνο για τον εαυτό σου, γίνε ενεργός και για τους άλλους», το οποίο υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο πρόγραμμα του 2016 είναι προαπαιτούμενες οι κοινωνικές δράσεις.

«Το χάντμπολ δείχνει τον δρόμο»
Επικεφαλής του προγράμματος από πλευράς Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος είναι ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Σταματιάδης: «Σαν ελληνικό χάντμπολ δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούμε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Η αλληλεγγύη, η ευγενής άμιλλα, η αγάπη στον συνάνθρωπο βρίσκονται μέσα στο DNA του αθλήματός μας, το οποίο έχει βαθιά τις ρίζες του μέσα στην κοινωνία. Έχουμε νιώσει και εμείς σαν χάντμπολ τον αποκλεισμό, την αδικία και την περιθωριοποίηση σε πολλά επίπεδα. Το BE ACTIVE είναι μια ευκαιρία να δείξουμε σαν Ελλάδα γενικότερα και σαν ελληνικό χάντμπολ ειδικότερα τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε οργανωτικά και αγωνιστικά. Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες και όλους τους φορείς να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και να αφυπνίσουμε όλο τον κόσμο. Το χάντμπολ δείχνει τον δρόμο. Και στο πρόγραμμα του 2016 θα είμαστε πρωτοπόροι με περισσότερες από 25 δράσεις σε όλη την Ελλάδα με κοινωνικό χαρακτήρα και πάντα με γνώμονα το ευ αγωνίζεσθαι».

«Πήραμε τα εύσημα»
Ο εθνικός συντονιστής στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με υπεύθυνο του προγράμματος τον Διονύση Καρακάση, ο οποίος δήλωσε στην ιστοσελίδα της ΟΧΕ: «Το πρόγραμμα στέφθηκε από τεράστια επιτυχία. Φέτος θα έχουμε τον ίδιο προϋπολογισμό με πέρσι, αλλά στο πρόγραμμα του 2016 θα υπάρχει διπλάσιο μπάτζετ. Η ελληνική παρουσία πήρε τα εύσημα για το πρόγραμμα και τις δράσεις στο φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ολλανδία. Στην σελίδα μας, στην ειδική έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΒΕ ACTIVE, επιλέξαμε σαν Ελλάδα, την κορυφαία δράση μας, στο ΟΑΚΑ που συνδύαζε αθλητισμό, κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού.
Η εκτίμηση για το 2016 είναι ότι θα έχουμε 30% περισσότερους συνεργάτες και διπλάσιες δράσεις. Το χάντμπολ έκανε την πιο πετυχημένη δράση. Έβαλε να παίξουν τους γονείς μαζί με τα παιδιά. Ήταν κάτι πρωτοποριακό, όπως και ο κοινωνικός χαρακτήρας που έδωσε στις δράσεις του. Αναδείξαμε σαν Ελλάδα πρώτοι απ’ όλους την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, αγγίξαμε τον παλμό του προγράμματος και γι’ αυτό πετύχαμε».

No comments