Η μαεστρία να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε. - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η μαεστρία να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε.

Ενδιαφέρουσα ήταν η επικαιρότητα του αθλήματος την προηγούμενη εβδομάδα. Κλήρωση και βραβεύσεις στο λίκνο του πολιτισμού, ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΕΣΧΑ για το γηπεδικό, προαναγγελία συμφωνίας με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ και βεβαίως η παρουσίαση του Νίκου Γραμματικού ως νεου ομοσπονδιακού προπονητή. Επίσης έγινε μια πολύ σημαντική συνάντηση της ΕΣΧΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με πολύ κόσμο για τα δεδομένα του αθλήματος, για την οποία -κακώς-δεν υπήρξε ενημέρωση. Γενικά τον τελευταίο καιρό, ειπώθηκαν αρκετά πράγματα για τα οποία μπορεί να συμφωνήσει κανείς και αρκετά που σηκώνουν παραπάνω συζήτηση.

Θα ξεκινήσω από την ετήσια, καθιερωμένη πλέον, εκδήλωση στο λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού. Ενα ΜΟΝΑΔΙΚΟ προνόμιο, που διατηρεί το άθλημα μας εδώ και 5 χρόνια, χάρη στον σύμβουλο του
ΔΣ Σάκη Μανδά που κάθε χρόνο καταφέρνει και παίρνει την έγκριση από τον πρόεδρο του Μουσείου και παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητα, τον καθηγητή κ. Παντερμαλή. Φέτος μάλιστα η προσέλευση του κόσμου, ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, με κόσμο να ταξιδεύει από πολύ μακριά για να παρεβρεθεί, ένδειξη πολύ θετική. Μπορεί βέβαια η εκδήλωση να μην ήταν ενταγμένη στο Be Active και με κοινωνική κουζίνα, αλλά δεδομένου του χώρου, των παρουσιαστών Αιβάζη- Βραχάλη και της ανάγκης για προβολή που έχει το άθλημα, θα ήταν επιβεβλημένη μια δαπάνη για μεγαλύτερη δημοσιότητα στα ΜΜΕ και ενα τραπεζάκι με ενα ποτήρι νερό ή ένα χυμό, που θα μπορούσε να προσφερθεί στους προσκεκλημένους. Επουσιώδεις λεπτομέρειες. Ας πάμε όμως στα ουσιώδη.

Άκουσα με προσοχή στην τοποθέτηση του, τον εκπρόσωπο μας στην ΕΟΕ και επί μακρόν πρόεδρο του ΔΣ της ΟΧΕ κ.Στέλιο Αγγελούδη, να λέει μεταξύ άλλων ότι το ποτήρι του αθλήματος είναι μισογεμάτο, ότι μένει όρθιο, βασίζεται στην ανάπτυξη και μάλιστα διακρίνεται, ευχαριστώντας ταυτόχρονα την πολιτεία για την στήριξη της. Αμέσως μετά, παρουσιάστηκαν τα βίντεο από το 2004 και το 2005, χρονικό σημείο που από ότι φαίνεται θα παραμείνει για καιρό το άθλημα μας.

Και αναρρωτήθηκα. Είναι αυτή η εικόνα του αθλήματος μας, όταν μάλιστα παρουσιάζεται από εναν άνθρωπο που έφερε περισσότερα από 25 εκατομύρια ευρώ στο άθλημα και γνωρίζει άριστα την πραγματικότητα; Πολύ περισσότερο όταν την αμέσως επόμενη ημέρα, ήρθε το ψήφισμα της ΕΣΧΑ για το γηπεδικό και την μεθεπόμενη οι απόλυτα ρεαλιστικές δηλώσεις Γραμματικού για το αγωνιστικό επίπεδο του αθλήματος. Τι ώθησε άραγε τον Στέλιο να προχωρήσει σε αυτή την τοποθέτηση σε μια κατάμεστη αίθουσα; Μάλλον κάποιος άλλος λόγος θα υπήρχε. Μοναδική εξήγηση που θα μπορούσα να εικάσω, είναι η στοιχειώδης ευγένεια, η απαραίτητη διπλωματία με το χέρι που ταίζει (ΓΓΑ) και η επιβεβαίωση του αποφθέγματος ότι η "πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού".

Όλα αποδεκτά. Αλήθεια όμως ποιο είναι το εφικτό; Εκτός από τα δικά μας σοβαρότατα διαχρονικά λάθη και τις παραλείψεις, που συρίκνωσαν το άθλημα, η πολιτεία μας βοήθησε ουσιαστικά; Ο σκοπός λειτουργίας της ΓΓΑ βρίσκει εφαρμογή στο άθλημα μας; Μπορεί να μας πληροφορήσει ή να μας υποδείξει κανείς ποιος είναι ο εθνικός αθλητικός σχεδιασμός για τη χειροσφαίριση; Γιατί θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι τελικά, ενώ θα έπρεπε να είμαστε σφόδρα δυσαρεστημένοι; Μήπως μόνοι μας θέτουμε τον πήχη των διεκδικήσεων χαμηλά και παρουσιάζουμε ανούσια εως αυτονόητα πράγματα ως επιτυχίες;

Απ΄την άλλη, πως να ζητήσεις εθνικό σχεδιασμό, όταν το ίδιο το όργανο διακυβέρνησης του αθλήματος αυτοαναιρείται, σε όσα έχει κατά καιρούς περήφανα αναγγείλει ή ακόμα χειρότερα ψηφίσει; Διαβάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου Κώστα Γκαντή από την παρουσίαση του Νίκου Γραμματικού, δημιουργούνται για μια ακόμη φορά αντιφάσεις, σε όσα έχουν ειπωθεί, σε αυτά που έχουν ψηφιστεί και σε αυτά που τελικά έχουν γίνει. Αν οι προηγούμενες αναγγελίες ήταν λάθος, καλό θα είναι να το πούμε στον κόσμο. Το να εντοπίζεις τα λάθη, είναι μέρος της διοικητικής διαδικασίας. Αρκεί να τα διορθώνεις. Ενδεικτικά θα σταθώ στα παρακάτω:

Ειπώθηκε
Για το νέο πρωτάθλημα: «Έγιναν διάφορες προτάσεις για την αλλαγή του συστήματος και επιλέξαμε το σύστημα που παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό επιλέχθηκε για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της οικονομικής κατάστασης των σωματείων με τα οποία έχουμε άριστη επικοινωνία και δεύτερον για να έχουμε μεγαλύτερο κενό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Εθνική Ανδρών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο μπάτζετ για τις Εθνικές ομάδες και την ανάπτυξη».

Τι έγινε
Πέμπτη 12 Μαΐου στάλθηκε στα σωματεία ενα ερωτηματολόγιο -κατά τη γνώμη μου επιεικώς ακατάλληλο- για τα πρωταθλήματα της περιόδου 16/17, το οποίο θα έπρεπε να επιστραφεί με τις απαντήσεις τη Δευτέρα 16 Μαΐου. Μάλιστα υπήρξαν σωματεία που ζήτησαν επιτακτικά, συνάντηση και διάλογο όλων των εμπλεκομένων, αφού δεν ήταν δυνατόν τόσο σοβαρά θέματα, να μείνουν στην απάντηση ενος πρόχειρου ερωτηματολογίου. Τελικά συνάντηση δεν έγινε -όταν υπάρχει η ψήφιση φόρουμ και ολομέλειας των σωματείων της Α1- ενω αν δεν κάνω λάθος, οι απαντήσεις ήταν μόλις 3. Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η αναφορά στην επιλογή συστήματος με τη σεζόν 8 μηνών για να υπάρξει δήθεν κενό για την εθνική ανδρών, είναι προσχηματική και μας θεωρεί αφελείς, αφού οι αθλητές που θα αγωνίζονται στο εξωτερικό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έρθουν και οι πλειονότητα των εδώ αθλητών, θα αγωνίζονται στα πλει οφς. Ενδιαφέρον έχει να δούμε όμως τι ισχύει.

Ισχύει
Έχει ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση των σωματείων από τον Οκτώβριο του 2014 και δεν έγινε ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα

► Θεσμοθέτηση του Φόρουμ χειροσφαίρισης κάθε Ιούνιο με την συμμετοχή σωματείων, προπονητών, αθλητών, διαιτητών με στόχο την αξιολόγηση της χρονιάς και προτάσεις βελτίωσης.
► Σχεδιασμός Εθνικών Κατηγοριών και συστημάτων πρωταθλημάτων σε βάθος 4ετίας από το 1ο φόρουμ που θα διεξαχθεί (Ιούνιος 2015).
► Δημιουργία μίας Επιτροπής Α1 Ανδρών, με μέλη έναν εκπρόσωπο από κάθε σωματείο και έναν από το ΔΣ της ΟΧΕ (σύνολο 13 άτομα).
Αυτή η επιτροπή θα συνεδριάζει απαραιτήτως μία φορά την εβδομάδα και θα είναι υπεύθυνη (ενδεικτικά):
α) Για τον αριθμό των ομάδων και το σύστημα διεξαγωγής
β) για σχεδιασμό προγράμματος, τις αναβολές, τον έλεγχο των σταδίων και ότι άλλο σχετίζεται με το πρωτάθλημα........

Ειπώθηκε:
Για το αν η Ομοσπονδία έχει εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για να έχει ένα καλύτερο μέλλον η Εθνική Ανδρών: «Η Ομοσπονδία και τα προηγούμενα χρόνια και τώρα, υλοποιεί την ίδια πολιτική. Η Εθνική Ανδρών είναι πρώτη προτεραιότητα. Φέτος ειδικά έχουμε κάνει επανεκκίνηση και στην Εθνική Γυναικών και στην Νέων και στην Εφήβων και στο Beach Handball. Είναι αλήθεια ότι τα οικονομικά μας δεν είναι σε καλό επίπεδο. Ξέρει και ο προπονητής την κατάσταση. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Θα δώσουμε και αυτά που δεν έχουμε».

Είχε ειπωθεί
«Η εθνική ομάδα θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της ομοσπονδίας. Ορόσημο για μένα είναι μία σοβαρή και σε βάθος ανανέωση, με στόχο το 2020. Ίσως αλλάξουμε τον τρόπο για να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο» 

Ισχύει από 12/10/2014
ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
► Μετά την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των προκριματικών από την EHF, οι προφανείς στόχοι είναι:
► Συμμετοχή της ηλικιακής κατηγορίας αγοριών 1998/99 στο EURO A' Κατηγορίας του 2018 για Νέους Κ20.
► Συμμετοχή της ηλικιακής κατηγορίας κοριτσιών 2000/01 στο EURO A' Κατηγορίας του 2019 για Νεανίδες Κ19...........

Τι έγινε
Οι δυο στόχοι χάθηκαν. Η ανδρών με 8 διεθνή φιλικά σε διάστημα 3 ετών, ενώ ειδικά για τις εθνικές Κ20 και Κ18 που πήγαν και πάνε να διεκδικήσουν προκρίσεις, αυτό έγινε χωρίς διεθνή φιλικά ή με σχεδόν ελάχιστη προετοιμασία. Για τις γυναίκες αγνοείται το σχέδιο προετοιμασίας, διεθνών φιλικών κλπ.

Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα που ειπώθηκαν και δεν έγιναν ή να επεκταθώ και στο θέμα του ΟΑΚΑ, το οποίο είναι λίγο θολό. Δεν έχει σημασία όμως. Τουλάχιστον προς το παρόν. Ανεξάρτητα με το αν θα μειωθούν τα μέλη της σε περίπτωση που ψηφιστεί το σχέδιο του νεου Αθλητικού Νόμου, η διοίκηση της ΟΧΕ που βαδίζει προς αρχαιρεσίες σε 3 μήνες, δεν έχει λόγους να ασχολείται με αυτές, αφού δεν έχει αντίπαλο και θα επανεκλεγεί εστω και με κάποιες αλλαγές στη σύνθεση της. Αν υπάρχει αντίπαλος, δεν είναι άλλος, από τον κακό της εαυτό και από τα προβλήματα του αθλήματος, που παραμένουν τεράστια και δυσεπίλυτα.

Είναι καιρός η διοίκηση της ΟΧΕ, αν θέλει να γίνεται πιστευτή στο μέλλον, να σταματήσει τα ήξεις αφήξεις και να εφαρμόσει τα πολύ σωστά μέτρα, που εισηγήθηκε η ίδια κι έτυχαν της καθολικής αποδοχής της Γενικής Συνέλευσης των σωματείων -του ανώτατου οργάνου διακυβέρνησης του αθλήματος- τον Οκτώβριο του 2014. Ας σταματήσει λοιπόν τη μικροπολιτική και την μαεστρική ικανότητα στο να παρουσιάζει σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγεί αύριο γιατί δεν έγινε. Ας διεκδικήσει κι ας βαρέσει το χέρι στο τραπέζι. Όλοι θα σταθούμε δίπλα της

Στάθης Παπαχαρτοφύλης

No comments