Τώρα οι αποφάσεις για την πρωταθλήτρια ομάδα. Μετά θα είναι αργά - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Τώρα οι αποφάσεις για την πρωταθλήτρια ομάδα. Μετά θα είναι αργά


Εχει γίνει πολύς λόγος σε αυτό το ιστολόγιο, για τη συμμετοχή των συλλόγων μας στις διοργανώσεις της EHF και πόσο η συμμετοχή αυτή και οι επιτυχίες μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση του αθλήματος στο εσωτερικό, αλλά και στη βελτίωση των αθλητών των εθνικών ομάδων, που χρειάζονται δυνατά και συνεχόμενα παιχνίδια.

Γράφαμε πριν δυο εβδομάδες για την ΑΕΚ που στο πρόσφατο παρελθόν νικούσε σχετικά άνετα την Μπεσίκτας για το Champions league ανδρών. Σήμερα, μόλις τρια χρόνια αργότερα, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, και η Μπεσίκτας είναι απευθείας στους ομίλους της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, μπορώντας μάλιστα να νικάει εύκολα
τη δευτεραθλήτρια της Δανίας, τη στιγμή που οι ομάδες μας έχουν πενιχρή συμμετοχή και βλέπουν τις διοργανώσεις της EHF, ως αναγκαίο κακό. 

Σαν να μη φτάνει αυτό, η διοργανώση του πρωταθλήματος περιορίζεται στους 7,5 μήνες, ενω στο Κύπελλο η έλλειψη πρόβλεψης ενς συστήματος για να φτάνουν στο φάιναλ φορ οι κατά τεκμήριο δυνατότερες ομάδες, οδηγούν στην απαξίωσης του θεσμού. Αυτά για όσους εσχάτως εστερνίζονται το branding!!!

Αφορμή για να ξεδιπλώσω αυτές τις σκέψεις, ήταν οι μεγαλειώδεις προκρίσεις των Maccabi Tel Aviv από το Ισραήλ και των Rihimaki Cocks από τη Φινλανδία στους ομίλους του EHF. Η ομάδα του Ισραήλ απέκλεισε την St Petersburg από τη Ρωσία, ενώ οι Φινλανδοί την Πολωνική Gornik Zabrze που είχε αποκλείσει προηγουμένως τον Φίλιππο, συντρίβοντας την μάλιστα στο πρώτο παιχνίδι με 11 γκολ διαφορά. Τι κοινό είχε η πρόκριση των δύο ομάδων, εκτός του ότι ήταν πολύ καλές αγωνιστικά και είχαν εξαιρετικό σχεδιασμό το καλοκαίρι; Τη συμμετοχή τους στα προκριματικά του Champions League ανδρών, όπου παρά τον αποκλεισμό τους από τους ομίλους, τους έδωσε το δικαίωμα να πάνε απευθείας στον 3 γυρο του EHF Cup, μόλις δυο παιχνίδια από τους ομίλους.

Κακά τα ψέματα, το ταβάνι των ομάδων μας σε οικονομικό, αγωνιστικό και οργανωτικό επίπεδο, είναι κατώτερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μένουμε άπραγοι. Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Και για να γίνει αυτό ΚΑΙ η ομοσπονδία πρέπει να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, με αλλαγή συστήματος πρωταθλήματος-κυπέλλου αλλά κυρίως οικονομικά, ώστε να δωθεί η δυνατότητα στην καλύτερη ομάδα -την πρωταθλήτρια 2016/17- να διεκδικήσει κάτι σπουδαίο, κάτι αντίστοιχο. Το όφελος θα είναι πολύπλευρο σε σχέση με το κόστος. Και οι διεθνείς αθλητές θα αποκτήσουν πλούσιες παραστάσεις και εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν στον μοναδικό στόχο που έχει απομείνει στην ελληνική χειροσφαίριση (Euro 2020), αλλά και ο φίλαθλος κόσμος και ιδιαίτερα τα παιδιά, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγώνες πραγματικά Premier και όχι κατ΄ ευφημισμόν, με ότι αυτό συνεπάγεται!!!

Υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία, αφού η χώρα μας για τις διοργανώσεις της EHF του 2017/2018 βρίσκεται στην 26η θέση του ranking list της EHF, τη στιγμή που θέση στο CL εξασφαλίζουν οι 27 πρώτες χώρες και ο κάτοχος. Επειδή όμως του χρόνου στο ranking list θα προστεθούν τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς, είναι εξαιρετικά πιθανό για να μην πω σχεδόν βέβαιο, ότι το 2018/2019 θα είμαστε κάτω από την 27η θέση, αφού Ισραήλ και Λουξεμβούργο θα προσθέσουν τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρονιάς. Άρα αντιλαμβάνεται κανείς την αδήριτη ανάγκη για πράξεις και όχι λόγια!!!

H OXE μπορεί και πρέπει να καλύψει την χρέωση των 25.000 € που απαιτούνται για την συμμετοχή της πρωταθλήτριας ομάδας του 2016/17 στους προκριματικούς του CL του 2017/2018. Άλλωστε το έχει κάνει στο παρελθόν και για υψηλά πρόστιμα, αλλά και για συλλόγους που δεν πλήρωσαν το παράβολο για τη συμμετοχή σε μικρότερες διοργανώσεις της EHF και στη συνέχεια το .....αντιλόγιζε στην καρτέλα τους. Επί της ουσίας το συγκεκριμένο ποσό απλά θα δεσμευτεί, αφού ούτως η άλλως επιστρέφεται στη συνέχεια με τον -αναμενόμενο- αποκλεισμό από τους ομίλους, όμως το κέρδος της απευθείας συμμετοχής στον 3ο γύρο του EHF Cup της πρωταθλητριας ομάδας μας και πιθανότατα στους ισχυρούς, θα είναι ανεκτίμητο και συνάμα θα προσδώσει το επιθυμητό κατά κ. Γκαντή branding, αφού εκτός της συμμετοχής στυς ομίλους του CL, εκεί αρχίζει το πραγματικό χάντμπολ!!! Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μη συμμετοχής μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και της μη διοργάνωσης προκριματικών ομίλων CL ποτέ στην Ελλάδα, η πιθανότητα για διοργάνωση του προκριματικού στη χώρα μας είναι εξαιρετικά ισχυρή, αφού προτεραιότητα διοργάνωσης έχουν οι χώρες που δεν έχουν διοργανώσει προκριματικό όμιλο!!!

Όπως προανέφερα, κόστος δεν πρόκειται να υπάρξει, αφού τα 25.000€ θα επιστραφούν. Ας φροντίσει λοιπόν η διοίκηση της Ομοσπονδίας, να πράξει από τώρα τον σχεδιασμό της και να προχωρήσει σε μια μόνιμη απόφαση που συνδυαστικά με σύστημα και αναδιάρθρωση κατηγοριών, θα δώσει στο άθλημα την απαραίτητη ώθηση για να πάμε ενα βήμα εμπρός!!! 

Στάθης Παπαχαρτοφύλης

ΥΓ Καλό το branding αλλά πουθενά το χάντμπολ σε τηλεοπτικό δέκτη. Έστω και μια κάρτα με τα αποτελέσματα βε παιδί μου. Στην Αθλητική Κυριακή στην ενότητα λοιπά αθλήματα προχθές ξεκίνησαν με το βόλεϊ και στη συνέχεια παρουσίασαν το πρωτάθλημα judo και τέλος!!! Φαντάζομαι ότι στην Αγία Παρασκευή, δεν θα έλαβαν ακόμα την επιστολή διαμαρτυρίας της ΟΧΕ, για την παρατεταμένη αδιαφορία από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος....

No comments