Το 2020 μπορεί να περιμένει. Πρόσω ολοταχώς για το 2019 - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Το 2020 μπορεί να περιμένει. Πρόσω ολοταχώς για το 2019


Χαρμόσυνα νεα από τα Φερόε ή Φαρόε, όπου η Εθνική των ανδρών μας, επιστρέφει με την πρόκριση για τα προκριματικά του Euro 2020, πραγματοποιώντας δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Έτσι εξασφαλίστηκε για τα επόμενα 2,5 χρόνια, ότι η ανδρών μας θα βρίσκεται μεταξύ του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ Ευρωπαικού χάντμπολ, αφού θα κληθεί να αγωνιστεί με τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, γεγονός που σημαίνει ότι οι Έλληνες φίλαθλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά, ομάδες βεληνεκούς αντίστοιχου με εκείνων που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γαλλίας.

Η εθνική μας λοιπόν παρουσιαζόμενη σοβαρή, διαβασμένη και συγκεντρωμένη στο στόχο των δύο
νικών όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Νίκος Γραμματικός, αν και όχι πλήρης, επιβεβαίωσε με σχετική άνεση την αγωνιστική της ανωτερότητα, που έλεγε ότι είναι ενα επίπεδο πάνω από τις αντιπάλους μας και ότι μόνο η ταλαιπωρία από το ταξίδι ή πιθανή αλαζονεία (όπως της Τουρκίας που ο χαμένος βαθμός στο Κόσσοβο της στέρησε την πρόκριση), ή κάποιος άλλος αστάθμητος παράγοντας, θα μπορούσε να της δημιουργήσει πρόβλημα. Τίποτα από αυτά δεν έγιναν. Έτσι με αυτά κι αυτά, η Ελλάς, η 23η χώρα στην κατάταξη της EHF, νίκησε τις αντιπάλους της  που βρίσκονται στην 35η και 38η θέση αντίστοιχα, και επιβεβαίωσε με τον πλεον πειστικό τρόπο στο 40Χ20, τον τίτλο του φαβορί. 

Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία ή διαστρέβλωση των απόψεων μου, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να υποβαθμίσω το θέμα της πρόκρισης και όλο το τιμ αξίζει συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα. Όμως η ομάδα μας ήταν και είναι αντικειμενικά πολύ ανώτερη από τις αντίπάλες της, κάτι που είχα τονίσει με έμφαση και στον Κώστα Γκαντή, μόλις μια εβδομάδα πρίν τους αγώνες, όταν μου είπε ότι είναι ανήσυχος. Θεωρώ υπερβολές τα όσα αναφέρονται σε μεγάλη πρόκριση. Ο συγκεκριμένος επιθετικός προσδιορισμός, νομίζω ότι μάλλον μειώνει την αξία και το ταλέντο της ομάδας μας, τουλάχιστον με τους συγκεκριμένους αντιπάλους.  

Όμως πάει αυτό. Πέρασε!!! Τώρα ξημερώνει το 2019 και όχι το 2020, κάτι που ίσως δεν το γνωρίζουν αρκετοί. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος και δεν είναι άλλος από την καλή εμφάνιση στους προκριματικούς και γιατί όχι η πρόκριση στα playoffs για το παγκόσμιο του 2019 που θα διοργανώσουν από κοινού η Γερμανία και η Δανία. Η κλήρωση των ομίλων, μπορεί κάνω λάθος, θα γινεί την τελευταία εβδομάδα του Παγκοσμίου της Γαλλίας, με τους αγώνες να ξεκινούν τον Οκτώβρη του 2017. Για το Euro 2020 οι αγώνες θα ξεκινήσουν το 2018. Όμως ας σταθούμε στο τι έγινε μέχρι τώρα και τι θα ακολουθήσει.

Ξεκινώντας με τα εως τώρα πεπραγμένα, ο Νίκος Γραμματικός, αυτή η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού χάντμπολ με τον καλώς εννοούμενο αθλητικό εγωισμό, γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία του αθλήματος, απαίτησε και πέτυχε δύο πράγματα. Πρώτον η ανδρών είναι πλεον στην ουσία αυτόνομη από το κομμάτι της επιτροπής ΕΟ και τις γραφειοκρατείες της, διαχειριζόμενη απευθείας από τον πρόεδρο κ. Γκαντή και τον Ομοσπονδιακό προπονητή και στη συνέχεια κατάφερε και εξασφάλισε 6 διεθνή φιλικά, σε χρονικό διάστημα 5 μηνών, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα πέτρινα χρόνια που βιώνει το άθλημα μετά το 2010. Κι εδώ ο Νίκος Γραμματικός συνεχίζει να ζητά και να πετυχαίνει το καλύτερο, από το πολύ καλό ξενοδοχείο, μέχρι και το θέμα των πτήσεων, λέγοντας -πολύ σωστά - ότι: "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να έχεις Εθνική ομάδα πρέπει να κάνεις το αυτονόητο και το αυτονόητο στον αθλητισμό είναι αυτό που κάνουμε τώρα". Έτσι απλά!!!

Και τώρα τι πρέπει να γίνει, αφού γνωρίζουμε το καλεντάρι για το 2017, 2018 και 2019 και είναι δεδομένο ότι θα παίξουμε με ισχυρούς αντιπάλους; Απλά να συνεχίσουμε το αυτονόητο. Πρώτα όμως να φτιάξουμε ενα ΔΥΝΑΤΟ πρωτάθλημα αντι για το εφταμηνίτικο τερατούργημα, με συνεχείς αγώνες και να το διατηρήσουμε ακέραιο μέχρι και τη σεζόν 2018/2019, όπου στο τέλος της θα ξέρουμε αν η ομάδα μας έχει προκριθεί στο Euro 2020. Από άνθρωπο που η αξιοπιστία του είναι υψηλή, μου μεταφέρθηκε, ότι ο εκπρόσωπος της ΟΧΕ στην ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης ο οποίος διατηρεί υψηλή επιρροή στα μέλη και η άποψη του στο ΔΣ της ΟΧΕ παραμένει ισχυρή, του είπε ότι το φετινό κραυγαλέο λάθος με τη διάρκεια, το σύστημα και ΠΙΘΑΝΑ τον αριθμό των ομάδων της Handball Premier, είναι ειλημμένη απόφαση ότι θα διορθωθεί την επόμενη χρονιά. Μακάρι....Αν δε αυτή η αλλαγή, συνδυαστεί με την επιστροφή αθλητών των ΕΟ που αγωνίζονται σε ομάδες αμφιβόλου ποιότητας του εξωτερικού, θα δυναμώσει αρκετά το πρωτάθλημα, στο οποίο τα τελευταία χρόνια, οι κορυφαίοι είναι κυρίως οι Τ/Φ, αθλητές που αγωνίζονται ακόμα από τη γενιά του 2004, ή αθλητές που έρχονται μια μέρα πριν από τον αγώνα της ομάδας τους. Θα επαναφέρω εκ νέου την πρόταση πριμοδότησης της πρωταθλήτριας ομάδας.

Όμως θα χρειαστούν και δυνατά φιλικά, αφού παίζοντας με τους καλύτερους όπως με την Τυνησία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, γίνεσαι και καλύτερος. Αυτό το μοντέλο το είχε εφαρμόσει με την επιτυχία που όλοι γνωρίζουμε, ο Σέφερτ, με αρχηγό της ομάδας το Νίκο Γραμαματικό και μάνατζερ τον νυν Πρόεδρο της ΟΧΕ κ. Γκαντή. Παρουσιάσα παραπάνω το καλεντάρι της EHF από τώρα μέχρι το 2019. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να γίνουν ενέργειες ώστε να κλειστούν δυνατά φιλικά και η ομάδα μας σιγά σιγά να μπεί στα τουρνουά των προηγμένων χωρών και γιατί όχι να διοργανωθεί ένα αντίστοιχο και στην Ελλάδα. Η τελευταία φορά που παίξαμε δυνατό τουρνουά ήταν 4 χρόνια πριν όταν πήγαμε στην Αυστρία και αντιμετωπίσαμε Αυστρία και Τσεχία. Οι διασυνδέσεις και οι επαφές υπάρχουν. Θα πρέπει όμως ΕΓΚΑΙΡΑ να μετουσιωθούν και στην πράξη σε όφελος για το ελληνικό χάντμπολ. Ενδεικτικά θα αναφέρω το παράδειγμα της Πολωνίας, όπου στην βράβευση του θρύλου του Πολωνικού χάντμπολ Τσερβίνσκι, παραβρέθηκε πολυμελής αποστολή, αλλά δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό όφελος για το ελληνικό χάντμπολ. Ελπίζω ότι σε δυο εβδομάδες οι Κώστας Γκαντής και Νίκος Γραμματικός που θα μεταβούν στη Γαλλία για τους τελικούς του France 2017, θα επιστρέψουν με δυνατά φιλικά στις αποσκευές τους.

Η αισιοδοξία επιστρέφει. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον!!!

Στάθης Παπαχαρτοφύλης

ΥΓ1: Θεωρώ απρέπεια την αντιμετώπιση προς τον συνεργάτη ομοσπονδιακό προπονητή της ανδρών Γιώργο Βασιλειάδη, επιστήμονα με μεταπτυχιακό τιτλο σπουδών στο αντικείμενο του, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται (τουλάχιστον επίσημα) στο μισθολόγιο της ΟΧΕ. Και δεν είναι ο μόνος ομοσπονδιακός προπονητής που του ζητείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί. Με ενδιαφέρον θα άκουγα τις απόψεις του ΣΥΠΧΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

ΥΓ2: Είδα αρκετούς φίλους της Εθνικής, πράττοντας άριστα, να μεταφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη θετική τους ενέργεια και ακόμα πιο πολλούς να μοιράζονται στη συνέχεια την επιτυχία της ομάδα μας. Μόλις 10 μέρες πριν ελάχιστοι πράξαμε κάτι αντίστοιχο για τους αθλητές και τους προπονητές της Κ21, που τηρουμένων των αναλογιών, υπερέβαλλαν εαυτόν για να τιμήσουν το εθνόσημο, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και ντροπιαστικές συνθήκες, σε καμία περίπτωση αυτονόητες για μια εθνική ομάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ανδρών υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο του ΔΣ κι ότι όλες οι υπόλοιπες ακολουθούν τη γραφειοκρατεία επιτροπών. Δεν λέω, καλή η λεζάντα, και το ζήτω  η Ελλάς στα καλά και τις επιτυχίες. Προτιμώ το μπράβο και τη στήριξη στα δύσκολα!!! Για μια ακόμα φορά, εκφράζω τον απεριόριστο σεβασμό μου σε όλα τα μέλη της αποστολής των Κ21 που προετοιμάστηκε και αγωνίστηκε χωρίς την παραμικρή υποστήριξη. Αλήθεια θα αναλάβει κανείς την ευθύνη γι αυτό το φιάσκο;

 ΥΓ3: Είπε ο κ. Κρανιώτης για χορηγίες. Αγαπητέ Βασίλη, η χορηγία είναι αμφίδρομη και ανταποδοτική και χτίζεται στη βάση της εμπιστοσύνης. Και για να είμαι πιο σαφής αντιγράφω ακριβώς από τα πρακτικά της ΟΧΕ. "Το ΔΣ απορρίπτει το αίτημα της εταιρείας .......... σχετικά με την κάλυψη αθλητικού ιματισμού εθνικών ομάδων καθόσον λόγω της παροχής δωρεάν αθλητικού υλικού από την Παγκόσμια Ομοσπονδία υπάρχει η ηθική υποχρέωση η εθνική ομάδα να φέρει ενδυμασία της εταιρείας ........". Η ηθική υποχρέωση πήγε μάλλον περίπατο στα χιόνια των Φαρόε, αλλά με κάτι τέτοιες ανοησίες και κουτοπονηριές, που αν μαθευτούν στη Βασιλεία στο αρχηγείο , έτσι και μας ξαναδώσουν δωρεάν τίποτα, σφυρίξτε κλέφτικα......

ΥΓ4: Δυο ομάδες, μια από Αθήνα και μια από Θεσσαλονίκη, μου ζήτησαν να δημοσιοποιήσω, ότι για λόγο που άπτεται της λειτουργίας της ΟΧΕ, την οποία δεν συντονίζει πλέον ο κ. Καρανάσος αλλά το προεδρείο της ΟΧΕ, δεν εκδόθηκαν τα δελτία των νέων αθλητών τους, με αποτέλεσμα να μην αγωνιστούν τα μεταγραφικά τους αποκτήματα. Σημειωτέον και οι δύο ομάδες έχασαν......Αυτά το έτος 2017

ΥΓ5: Τηλεοπτικά παγκοσμίου πρωταθλήματος τα οποία ήταν υπεσχημένα από το 2015. Για όσους τώρα μιλάνε για Δεκέμβρη, για επαφές για το ότι η συμφωνία σφραγίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ανακοινώθηκε χθες, για. το μαύρο που έγινε άσπρο, για.......Για να τελειώνουμε, παραθέτω το ακριβές κείμενο στην ΕΠΙΣΗΜΗ ιστοσελίδα της ΟΧΕ, με ημερομηνία Δευτέρα 9/1/2017 (μόλις μια εβδομάδα πριν, τότε που η συμφωνία είχε κλειστεί οριστικά ντε), που αποδομεί πλήρως τα μισόλογα όσων επιμένουν να εκτίθονται δημοσίως:

"Τηλεόραση
Τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης ανήκουν (τα έχει αγοράσει από την Διεθνή Ομοσπονδία Χάντμπολ) στην beIN Sports που εδρεύει στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά έχει επίσης γραφεία σε Γαλλία, Ισπανία και σε άλλες χώρες του κόσμου. Θα καλύψει ζωντανά 36 παιχνίδια από την φάση των ομίλων και άλλα 16 από τα νοκ- άουτ.
Η beIN Sports με την σειρά της τα έχει παραχωρήσει σε τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τον κόσμο, ωστόσο στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεργασία με κάποιον τηλεοπτικό σταθμό, οπότε οι Έλληνες φίλαθλοι θα μπορούν να δουν τους αγώνες μόνο μέσω καναλιών από άλλες χώρες που πιθανότατα εκπέμπουν μέσω δορυφόρου ή έχουν ελεύθερο το προϊόν τους στις ιστοσελίδες τους."

Για μια ακόμα φορά συγχαρητήρια στην ΟΧΕ στα πρόσωπα του Στέφανου Σταμούλη και Παναγιώτη Τραικόγλου για το θέμα της μετάδοσης του Παγκοσμίου ανδρών. Μεθοδικοί και αποτελεσματικοί. Οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. 

No comments