Αλλαγή εκ βάθρων στο γυναικείο για να υπάρξει προοπτική - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Αλλαγή εκ βάθρων στο γυναικείο για να υπάρξει προοπτική

Τελείωσε το φάιναλ φορ του κυπέλλου γυναικών. Μια γιορτή του γυναικείου χάντμπολ, που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη από τους ανθρώπους του συλλόγου του Καματερού και του τοπικού Δήμου, που εκτός από την ομάδα τους που έγραψε ιστορία, προσπάθησαν για το καλύτερο από πλευράς διοργάνωσης.

Ξέχωρα από την επιτυχημένη διοργάνωση με γεμάτο γήπεδο, ζεστή ατμόσφαιρα και την όμορφη εικόνα -τουλάχιστον τη δεύτερη ημέρα που υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό- πρέπει να προβληματίσει όλους μας το επίπεδο των αγώνων.

Ήταν μια διοργάνωση που πριν ξεκινήσει, όλοι ήξεραν ότι η Νεα Ιωνία θα κρατήσει ξανά τον τίτλο
της κυπελλούχου γυναικών, σε τελικό με αντίπαλο την Αναγέννηση Άρτας, όπως και έγινε. Το μόνο που δεν ήταν γνωστό, ήταν η διαφορά στο σκορ. Τελικό σκορ 37-17. Όμως τελικός με 20 γκολ διαφορά δεν κάνει καλό στο άθλημα. Κι αν μάλιστα είχε γίνει και κλήρωση στη φάση των 8, αφού είναι γνωστό ότι υπήρξε -πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου από μέρους της ΟΧΕ- κοινή συμφωνία για τα ζευγάρια των προημιτελικών και του φάιναλ φορ, ενδεχομένως να είχαμε άλλους αντιπάλους και ακόμα μεγαλύτερο σκορ.

Τι διδάσκει όμως αυτή η διαφορά των 20 τερμάτων; Ότι σίγουρα πρέπει να αλλάξει ριζικά το γυναικείο, ώστε να τονωθεί και ο ανταγωνισμός, μήπως και υπάρξει προοπτική. Βασική αλλαγή, θα είναι η μεθόδευση, ώστε σε τέτοιες διοργανώσεις να συμμετέχουν οι κορυφαίοι. Το γυναικείο μπορεί να μην είναι ο φτωχός συγγενής του αθλήματος. Και το λέω αυτό εκ πείρας, γνωρίζοντας τα "χτυπήματα" που έχουν θέματα του γυναικείου χάντμπολ, τα οποία αρκετές φορές έχουν διπλάσια θέαση ακόμα και από θέματα της Handball Premier.

Δυστυχώς σε αυτή τη διοργάνωση, μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τη Νεα Ιωνία, έτσι όπως αποφασίστηκε να γίνει ορισμός -το ξαναλέω πολύ σωστά- από τα προημιτελικά, έτσι πρέπει να γίνει και του χρόνου με ενα πιο αντικειμενικό σύστημα. Οι πρώτοι τέσσερεις του πρώτου γύρο του πρωταθλήματος, θα μπορούν πχ να πηγαίνουν απευθείας στο φάιναλ φορ, με πλεονέκτημα των δυο πρώτων ομάδων. Για να μην πούμε για το πρωτάθλημα των 10 ομάδων που το αγωνιστικό επίπεδο για την κορυφαία κατηγορία, είναι επιεικώς τραγικό......

Όλοι γνωριζουν ότι αν δεν κληρωθούν μεταξύ τους Νεα Ιωνία και ΠΑΟΚ νωρίτερα, αυτό θα ειναι το ζευγάρι του τελικού, αφού καμία άλλη ομάδα δεν μπορεί να τις ανταγωνιστεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Ένα τέτοιο ζευγάρι και θα είναι συναρπαστικό και θα το θέλει και ο κόσμος. Κάτι που το γνωρίζουν και οι υπόλοιπες ομάδες, που αντιμετωπίζουν μοιρολατρικά τέτοιες διοργανώσεις. Απόδειξη το γεγονός ότι οι δυο ομάδες εκτός Αθηνών, επέλεξαν να ταξιδέψουν την ημέρα του αγώνα, για να μην μπουν σε επιπλέον έξοδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συνέντευξη τύπου την προηγούμενη ημέρα, να πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους των Νεα Ιωνία και ΓΑΣ Καματερού, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στο κύρος του θεσμού.

Στη συνέντευξη αυτή ο Αντιπρόεδρος της ΟΧΕ κ. Στέφανος Σταμούλης, ο οποίος είναι πάντα προσεκτικός σε αυτά που λέει, δήλωσε ότι  "Εμείς ως Ομοσπονδία πιστεύουμε πολύ στο γυναικείο χάντμπολ και περιμένουμε πολλά και από την εθνική μας ομάδα.". Εγώ τον πιστεύω και θα υπερθεματίσω τις απόψεις ότι υπάρχει υλικό, κάτι που εκφράζουν και οι ειδικοί, προπονητές των εθνικών μας ομάδων. Το θέμα είναι υπάρχει σχέδιο;

Θα αναφέρω χαρακτηριστικά το παράδειγμα της γυναικών Κ17 που τον Αύγουστο θα μεταβεί στην ΠΓΔΜ για τα προκριματικά του Euro 2017 U17 με αντίπαλες τις Πολωνία, ΠΓΔΜ, Ελβετία και Φαρόε. Μοναδική ευκαιρία για διάκριση. Για να φτάσουμε όμως εκεί, απαιτούνται όμως καλή προετοιμασία και κυρίως αγωνιστικές εμπειρίες για να μετρήσει η ομάδα τις δυνάμεις της. Σε ενα μήνα από τώρα γίνεται η Μεσογειάδα γυναικών Κ17. Εκεί έχουν επιβεβαιώσει ομάδες από κορυφαίες σχολές του γυναικείου όπως Γαλλία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Τυνησία  Ελπίζω ότι η ομάδα θα δηλώσει συμμετοχή και δεν θα επαναληφθεί το στρατηγικό λάθος με την αντίστοιχη των αγοριών που έχασε την μοναδική ευκαιρία για αγώνες υψηλότατου επιπέδου, στη Μεσογειάδα στο Παρίσι. Θυμηθείτε στο μέλλον τα αγόρια αυτής της γενιάς της Ιταλίας.

Θα κλείσω επανερχόμενος στο φάιναλ φορ. Γνωρίζοντας ότι έπρεπε να υπάρχει κάποιο αντίβαρο στο χαμηλό αγωνιστικό ανταγωνισμό, η ΟΧΕ επέλεξε πολύ έξυπνα να "παίξει" το θέμα γυναίκα. Στοχευμένη κίνηση και ως ενα σημείο δούλεψε πολύ καλά. Δυστυχώς όμως, κάπου υπήρξαν υπερβολές, ιδιαίτερα από πρόσωπα που εμπλέκονται στην αγωνιστική διαδικασία. Θεωρώ ότι όταν σου γίνεται κάποια τιμή και ιδίως όταν σε βλέπουν κι άλλοι στο εσωτερικό και εξωτερικό (κυρίως), πρέπει να είσαι διπλά προσεκτικός. Η συμπεριφορά του καθενός που εμπλέκεται σε αυτή τη διεργασία, θα πρέπει να είναι υποδειγματική, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης....

Στάθης Παπαχαρτοφύλης  

No comments