Ο Τάκης Μελετάκος αναλύει τους τελικούς των πλει οφ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ο Τάκης Μελετάκος αναλύει τους τελικούς των πλει οφ

Του Παναγιώτη Μελετάκου (Προπονητή χειροσφαίρισης, PhD Ειδικής προπονητικής)

Οι τελικοί είναι μια σειρά αγώνων που δεν μπορείς εύκολα προβλέψεις τον νικητή, όταν αντικειμενικά αγωνίζονται οι δυο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Οι τρεις νίκες για την ανάδειξη του πρωταθλητή είναι μια δικλείδα ασφαλείας, που σημαίνει ότι τελικά η καλύτερη ομάδα θα κερδίσει το πρωτάθλημα, η ομάδα δηλαδή που την συγκεκριμένη περίοδο, βρίσκεται στην υψηλότερη αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση άρα το «φορμάρισμα» είναι σημαντικός  παράγοντας.

Το μεγάλο «θέλω» των αθλητών και το υψηλό κίνητρο, καθώς και η απόδοση που θα έχουν στην
σειρά των αγώνων οι κομβικοί «παίκτες ηγέτες» που διαθέτει η κάθε ομάδα θα έχουν καθοριστική σημασία για την τελική επικράτηση.

Το ΙΕΚ ΞΥΝΗ δίκαια κατέλαβε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, ήταν σταθερά ποιοτικό κάτι που αποδεικνύεται και από τους 9 πόντους διαφορά στην τελική κατάταξη από τον  2ο (ΑΕΚ), και 3ο, 4ο, (ΔΟΥΚΑ και ΔΙΟΜΗΔΗ). Η πρώτη θέση του δίνει το πλεονέκτημα έδρας, που θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο πόσο σημαντικό είναι. Στο ελληνικό πρωτάθλημα με μετρήσιμα στοιχεία των τελευταίων ετών ο γηπεδούχος κερδίζει σε ποσοστό 54% (για αγώνες κανονικής περιόδου). Ο ΔΟΥΚΑΣ είχε μια ανοδική πορεία από την έναρξη του πρωταθλήματος έκανε σπουδαίους αγώνες στα playoffs και έδειξε ένα πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο με θετικά αποτελέσματα.

Τα μεταξύ τους αποτελέσματα στην περίοδο 2016/17 δεν μπορούν κατά την γνώμη μου να προβλέψουν τον τελικό νικητή, παρόλο το προβάδισμα του ΙΕΚ ΞΥΝΗ με 3/2 νίκες έναντι του ΔΟΥΚΑ σε πρωτάθλημα, Ευρώπη, και playoffs. Οι τελικοί  είναι μια διαφορετική σειρά αγώνων με υψηλή φόρτιση από πλευράς φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης. Η ακολουθία των αγώνων και η διαχείριση της νίκης η της ήττας από την κάθε ομάδα είναι ύψιστης σημασίας.

Αν δούμε κάποια ποσοτικά χαρακτηριστικά, οι δύο αντίπαλοι κατά μέσο όρο δέχονται σχεδόν τα  ίδια γκολ στην άμυνα 20,5 ΙΕΚ ΞΥΝΗ έναντι 20,8 ΔΟΥΚΑΣ στο σύνολο τον αγώνων του πρωταθλήματος. Αν λάβουμε υπόψη τα μεταξύ τους αποτελέσματα σε πρωτάθλημα και playoffs  το ΙΕΚ ΞΥΝΗ έχει καλύτερη άμυνα με 22,3 γκολ έναντι 25 που δέχθηκε ο ΔΟΥΚΑΣ. Σε ότι αφορά την επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος το ΙΕΚ ΞΥΝΗ ήταν στα 27,6 γκολ και ο ΔΟΥΚΑΣ στα 26. Τα αντίστοιχα νούμερα στην παραγωγικότητα της επίθεσης στους μεταξύ τους αγώνες (πρωτάθλημα και play offs)  προηγούνται τα  ΙΕΚ ΞΥΝΗ 25 γκολ έναντι του ΔΟΥΚΑ με 22,3.

Σε επίπεδο τακτικής συμπεριφοράς το ΙΕΚ ΞΥΝΗ αγωνίζεται αρκετά με άμυνα 6:0 με καλές αλληλοκαλύψεις και συνεργασίες ενώ πολύ λιγότερο έχει χρησιμοποίησει την άμυνα 5:1. Ο ΔΟΥΚΑΣ επιλέγει την 6:0, άλλα χρησιμοποίει συχνά στην ροη του αγώνα επιθετικές δίγραμμες άμυνες με στόχο το κλέψιμο μπάλας η  να  οδηγήσει τον αντίπαλο σε λάθη που θα του δώσουν εύκολα γκολ από τον  αιφνιδιασμό. Είναι γεγονός ότι οι δυο ομάδες γνωρίζονται πολύ καλά και είναι αυτονόητο ότι τα plays της κάθε ομάδας είναι γνωστά, και οι δύο ομάδες διακρίνονται για την πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και την καλή επικοινωνία των περιφερειακών με το πίβοτ. Η περιφερειακή γραμμή του ΙΕΚ ΞΥΝΗ έχει μεγάλη συνεισφορά στο σκοράρισμα με πλουραλισμό και υψηλή αποτελεσματικότητα και από τις άλλες θέσεις, ο ΔΟΥΚΑΣ έχει την τάση να πιέζει στους ενδιάμεσους κενούς χώρους της άμυνας και με αλλαγές ρυθμού στο πασάρισμα να καταλήξει η μπάλα στα άκρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βασίζεται και στο περιφερειακό σουτ.
Ο παράγοντας τύχη μπορεί επίσης να μπει σε αυτή την εξίσωση,  ειδικότερα αν οι τελικοί πάνε σε πολύ κλειστά σκορ... τότε προπονητές και παίκτες δεν θα μπορούν να εξηγήσουν το 100% του αποτελέσματος, όμως η  τύχη ευνοεί τα προετοιμασμένα μυαλά…

Καλή επιτυχία και στις δυο ομάδες με καλές διαιτησίες και τελικό νικητή το ίδιο το άθλημα.

No comments