Ζητείται επειγόντως κάτι πραγματικά μεγάλο - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ζητείται επειγόντως κάτι πραγματικά μεγάλο

Πέρασαν δυο εβδομάδες από την 6η θέση των κοριτσιών του Beach Handball στο Ευρωπαϊκό της Κροατίας και την πρόκριση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Beach του 2018. Η συγκεκριμένη επιτυχία, μπορεί να δώσει μια προοπτική στο άθλημα της άμμου, αφού η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα, γεγονός που μπορεί να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, αν ληφθεί υπόψη η επιτυχία στο Beach Volley που πλέον έχει αθλητές-τριες που ασχολούνται μόνο με την άμμο, με κλειστά προπονητήρια σε ΟΑΚΑ, ΣΕΦ κλπ. Ομολογουμένως ήταν μια σημαντική διάκριση και συγχαρητήρια στους συντελεστές της, όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αφορά το συγκεκριμένο άθλημα της άμμου. Οποιαδήποτε σύγκριση η παραλληλισμός με την πρόκριση της Εθνικής ανδρών στο παγκόσμιο του 2005, είναι τουλάχιστον ατυχής, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά αθλήματα.

Ψάχνοντας κάτι μεγάλο, η διοίκηση της ΟΧΕ, η οποία κατά τη γνώμη μου δεν
έχει στοχοθεσία, ψάχνει αποσπασματικά και συγκυριακά κάποιες επιτυχίες, αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές. Διάβασα προχθές ότι ήρθε ο επιθεωρητής της IHF να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις (Λιόσια, Ηλιούπολη, ΟΑΚΑ) για τη διεκδίκηση του Παγκόσμιου εφήβων του 2021. Μια διοργάνωση, που κάτα πάσα πιθανότητα έχουμε ήδη πάρει ήδη, λόγω διαπροσωπικών σχέσεων και περιορισμένου ενδιαφέροντος, αφού είναι μια διοργάνωση που δεν φέρνει κέρδη (το βασικότερο) και έχει περιορισμένη απήχηση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Γεωργία, ενώ το 2019 στην ΠΓΔΜ. Αλήθεια είναι μια διοργάνωση που αξίζει την κινητοποίηση και θα προσθέσει υπεραξία στο άθλημα; Έχοντας ως παράδειγμα το Παγκόσμιο του 2011, πιστεύω πως όχι. Πρέπει λοιπόν να αναζητηθεί κάτι πραγματικά μεγάλο.

Η χειροσφαίριση είναι κατεξοχήν ενα Ευρωπαϊκό άθλημα. Άρα τι πιο ωφέλιμο και επικερδές από ένα EURO ανδρών; Σε ενα περιβάλλον που αλλάζει, που χώρες συνεργάζονται για τέτοιες διοργανώσεις που φέρνουν μεγάλα κέρδη, εμείς δυστυχώς παραμένουμε εσωστρεφείς και μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων. Μας αρκούν δευτεροκλασσάτες διοικητικές θέσεις και προγράμματα. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μόνο αν το θελήσει η διοίκηση της ΟΧΕ. Με διαρκές lobbying και εξωστρέφεια. Μια καλή ευκαιρία είναι οι υποψηφιότητες για τα EURO 2022 και 2024. Με την προθεσμία να λήγει την 1η Νοεμβρίου, οι μέχρι στιγμής  υποψηφιότητες είναι:


Men's EHF EURO 2022
- Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία (κοινή υποψηφιότητα)
- Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία
(κοινή υποψηφιότητα)
- Δανία, Γερμανία, Ελβετία
(κοινή υποψηφιότητα)
- ΠΓΔΜ
- Ρωσία, Λευκορωσία
(κοινή υποψηφιότητα)
- Λιθουανία


Men's EHF EURO 2024
- Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία (κοινή υποψηφιότητα)
- Δανία, Ελβετία (κοινή υποψηφιότητα)
- Γερμανία
- ΠΓΔΜ
- Λιθουανία

Αν σκεφτεί κανείς ότι εκτός της απευθείας πρόκρισης για τη χώρα-ες που ανατίθεται το EURO, υπάρχει απόφαση του EC της EHF, να ανατίθεται την προηγούμενη χρονιά EURO M20 ή M18 (ως test event), εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία να αναζητήσει η ΟΧΕ συνέργειες, ώστε να συμπεριληφθεί σε μια κοινή και δυνατή υποψηφιότητα με άλλη-ες χώρες. Χρόνος υπάρχει. Πρέπει να υπάρχει όμως όραμα, σχέδιο και κυρίως συντεταγμένη προσπάθεια. Ας ονειρευτούμε λοιπόν κάτι μεγάλο. Το άθλημα το χρειάζεται!!!  


Στάθης Παπαχαρτοφύλης
  

No comments