Αλλάζει το ευρωπαϊκό χάντμπολ. Τι θα συμβεί με τον πρωταθλητή Ελλάδος - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Αλλάζει το ευρωπαϊκό χάντμπολ. Τι θα συμβεί με τον πρωταθλητή Ελλάδος

Ηρεμία επήλθε στο ευρωπαϊκό χάντμπολ, ύστερα από την υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ της EHF και του FCH, του συλλογικού  οργάνου των ευρωπαϊκών κλάμπ. Η διάρκεια του MoU ξεκινάει τον Ιούλιο του 2018 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2030 και θα αφορά τις διοργανώσεις CL και Euro ανδρών.

Η βασική ιδέα του νέου μνημονίου συνεργασίας, βασίζεται στη συνεργασία με κατανομή ίσων δικαιωμάτων σε λειτουργικό και διοικητικό επίπεδο για την EHF και τους συλλόγους (FCH), κατά τα πρότυπα του ποδοσφαίρου. Σε αυτό το
πλαίσιο εντάσσεται και η αλλαγή από την επόμενη χρονιά, του Champions league ανδρών, που όπως φαίνεται, θα γίνει με τη συμμετοχή 12 ομάδων, με σύστημα ενας προς όλους σε δύο γύρους, προημιτελικά και φάιναλ φορ. Θα υπάρξει και μια δέυτερη διοργάνωση που θα αντικαταστήσει το EHF Cup, η European Handball league, η οποία θα περιλαμβάνει 24 ομάδες σε 4 ομίλους των 6, διοργάνωση στην οποία αν δεν ισχύσουν οι wild cards, αναμένεται να συμετέχει και ο πρωταθλητής Ελλάδας 2019/2020. To Challenge Cup θα μετονομαστεί σε EHF Cup και θα διεξάγεται σε αγώνες νοκ άουτ

Άλλα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας είναι:
- Μειώνεται σε 60 ημέρες (χωρίς τους Ολυμπιακούς) η απελευθέρωση των αθλητών για τις εθνικές ομάδες ανδρών (8 το φθινώπορο, 29 ημέρες χειμώνα για Euro ή Παγκόσμιο, 8 ημέρες την άνοιξη, 15 ημέρες τον Ιούνιο για playoffs πρόκρισης σε Euro ή παγκόσμιο)
- Οι σύλλογοι θα λαμβάνουν αποζημίωση για την συμμετοχή των παιχτών τους σε τελικές φάσεις Euro. Το ποσό για το 2018 είναι 680.000, ενώ από το 2020 εως τη λήξη της συμφωνίας θα είναι τουλάχιστον το 8% των εσόδων της κάθε διοργάνωσης
- Η δομή στο σύστημα ορισμού των διαιτητών στο CL ανδρών αλλάζει, ενώ μέχρι το 2020 αναμένεται η επαγγελματική διαιτησία για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
- Τα σωματεία (FCH) θα έχουν εγγυημένη θέση στην εκτελεστική επιτροπή της EHF, με το πρόσωπο να ορίζεται από τα ίδια
- EHF και FCH (σωματεία), θα ιδρύσουν μια κοινοπραξία με τη μορφή εταιρείας, κατά τα πρότυπα της ΤΕΑΜ της UEFA, στην οποία κάθε μέρος θα διαθέτει το 50%, με περιουσιακά στοιχεία τα εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα του CL ανδρών. Το εξαμελές διοικητικό συμβούλιο αυτής της εταιρείας (3 μέλη από κάθε μέρος), θα αποφασίζει γιαόλα τα θέματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό του CL ανδρών, αλλά και θέματα εμπορικής εκμετάλλευσης της διοργάνωσης.

Αν μη τι άλλο, είναι προφανές πλέον, ότι το ευρωπαϊκό χατμπολ αλλάζει, ώστε να γίνει ενα Premium προϊόν, που θα διευρύνει τη δημοφηλία του αθλήματος και θα αποφέρει έσοδα στους συντελεστές του.








 

No comments