Τώρα αρχίζουν τα -πολύ- δύσκολα - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Τώρα αρχίζουν τα -πολύ- δύσκολα

Ευχάριστα νεα το Σαββάτο από την Αττάλεια της Τουρκίας, όπου το κογκρέσσο της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ανέθεσε στην ΟΧΕ το Παγκόσμιο ανδρών Κ19 του 2021. Η χώρα μας αναλαμβάνει μια μεγάλη διοργάνωση μετά το 2011 και αυτό είναι σίγουρα ενα καλό νέο για όλο το άθλημα.

Παρατήρησα ότι πριν και μετά την ανάθεση, μερικοί επικεντρώθηκαν στο ότι δεν ήταν δεδομένη, στο "φάκελο" της υποψηφιότητας, στους τακτικισμούς με τις υποψηφιότητες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας και
άλλα διάφορα. Η αλήθεια είναι ότι τη διοργάνωση δεν την έφερε ούτε ο "φάκελος", ούτε το βίντεο της παρουσίασης με αναφορά στην επιτυχία του 2004, ούτε τα 150 και κάτι σωματεία με τους δεκάδες χιλιάδες παίχτες που αναφέρθηκε ότι ασχολούνται με το άθλημα στην Ελλάδα, αλλά ούτε και οι τακτικισμοί με τις άλλες ομοσπονδίες. Σε όσους γνωρίζουν, η ανάθεση της διοργάνωσης ήταν σχεδόν βέβαιη (γι αυτό προχώρησε μάλιστα και η υποψηφιότητα) και την εξασφάλισε και έφερε -όπως και πολλά άλλα- ο Παναγιώτης Τραϊκόγλου. Τελεία και παύλα.

Όμως από σήμερα ξεκινά ο προγραμματισμός σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο. Σε οργανωτικό επίπεδο, πρέπει να προσεχτεί και η παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε η διοργάνωση να είναι αφενός κερδοφόρα. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι οι εκρεμμότητες της ΟΧΕ για το Παγκόσμιο ανδρών Κ21 του 2011 που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, έκλεισαν τυπικά τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εξοφλήθηκε η παγκόσμια ομοσπονδία, τα οφειλόμενα από το 2011 χρήματα των τηλεοπτικών (300.000 CHF αν θυμάμαι καλά), κουρεμένα κατά 50%, χάρη στην γενναιοδωρία του Δρ. Χασάν που ήρθε τότε στην Αθήνα και την παρέμβαση του ΓΓΑ Ιούλιου Συναδινού που απεκατέστησε την αδικία στο άθλημα, από την εποχή του αλήστου μνήμης προκατόχου του Μπιτσαξή.

Το αγωνιστικό όμως είναι το σημαντικότερο. Ο πρόεδρος της ΟΧΕ αναφέρθηκε στην ευκαιρία που παρέχεται στη νεα γενιά αθλητών. Δεν αρκεί όμως μόνο η ανάληψη της διοργάνωσης για να πιάσουν αυτή την ευκαιρία από τα μαλλιά. Θεωρώ ότι η σκοπιμότητα ανάληψης της διοργάνωσης έγινε βάσει σχεδίου και ότι ο οδικός χάρτης μέχρι το 2021 για να παρουσιάσουμε μια καλή και ανταγωνιστική ομάδα, θα είναι ήδη έτοιμος. Πρόκειται για μια ηλικία (2002 και νεότερους, με την πλειονότητα των επίλεκτων να έχουν γεννηθεί το 2003) που τη σεζόν 2020- 2021 θα συμμετέχει στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων. Η εμπειρία έχει δείξει, ότι κατά τη διάρκεια αυτή, τα παιδιά αποκόπτωνται από το άθλημα. Και μιλάμε επίσης, για μια ηλικία, τους σημερινούς παίδες, που στην Αθήνα των 17 ομάδων και αγώνων με σκορ 30 γκολ διαφορά, οι καλές ομάδες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, η Θεσσαλονίκη έχει πρωτάθλημα 5 ομάδων, Φίλιππος, Διομήδης, Αερωπός, Ζαφειράκης με 6-12 επίσημους αγώνες το χρόνο και εφόσον προκριθούν στην τελική φάση. Οπότε θα είναι ενδιαφέρον να γίνει γνωστός ο στόχος και ο τρόπος που αυτή η ομάδα θα επαναφέρει το άθλημα στις διακρίσεις.  

Τώρα αρχίζουν τα -πολύ- δύσκολα.

Στάθης Παπαχαρτοφύλης

ΥΓ Η απόφαση του ECA για το θέμα της γυναικών Κ17 στην ΠΓΔΜ, δεν ήταν μισή νίκη όπως παρουσιάστηκε, αλλά ήττα και μάλιστα βαρύτατη, αφού η προσφυγή της ΟΧΕ, με την οποία ζητήθηκε η τιμωρία της διοργανώτριας με αιτιολογικό την ενδιάμεση συμφωνία, απορρίφθηκε, δημιουργώντας έτσι de facto αναγνώριση του δικαιώματος των γειτόνων να πράξουν εκ νέου το ίδιο πράγμα. Και δυστυχώς έρχεται το Euro Μ20 Β κατηγορίαςτον Αύγουστο.




No comments